Taste and Odour Disturbances in Pediatric Patients Undergoing IV Flush with Normal Saline Administered by Prefilled or Freshly Prepared Syringes: Randomized Single-Blind Study

Authors

  • David Mancini University of Waterloo
  • Régis Vaillancourt Children’s Hospital of Eastern Ontario
  • Annie Pouliot Children’s Hospital of Eastern Ontario
  • Alice Lin University of Waterloo
  • Diane Sharp Children’s Hospital of Eastern Ontario

DOI:

https://doi.org/10.4212/cjhp.v67i5.1389

Keywords:

taste disturbance, odour disturbance, prefilled syringes, saline IV flush, fresh syringe, altération du goût, altération de l’odorat, seringues préremplies, solution salée i.v. pour le rinçage, seringue préparée le jour même

Abstract

ABSTRACT

Background: Previous studies have reported the occurrence of taste and odour disturbances among patients undergoing IV flush with prefilled syringes of 0.9% sodium chloride (normal saline [NS]). These disturbances have been attributed to the leaching of volatile substances into the NS from the plastic of the syringe. To date, there have been no studies comparing the occurrence of taste and odour disturbances with different NS preparations.

Objective: To compare the occurrence of taste and odour disturbances in pediatric patients undergoing IV flush with commercially available prefilled NS syringes and NS syringes prepared fresh daily.

Methods: Patients aged 6 to 18 years who underwent routine flushing of central or peripheral IV tubing were asked to participate in this followup randomized single-blind study. Flushing was performed with NS from BD PosiFlush 10-mL sterile prefilled syringes or NS transferred from a polyolefin bag (Baxter AVIVA) to a polypropylene syringe and stored for a maximum of 12 h before use.

Results: Fifty pediatric patients (mean age ± standard deviation 13.4 ± 3.8 years) who had undergone flushing of IV tubing with NS were interviewed. Taste or odour disturbances were reported by 18 (72%) of the 25 patients who underwent flushing with NS from a prefilled syringe, whereas only 1 (4%) of the 25 who underwent flushing with NS from a freshly prepared syringe experienced such disturbances (p < 0.001).

Conclusions: There were significant differences in taste and odour disturbances experienced by patients who underwent IV flush with commercial prefilled NS syringes and freshly prepared NS syringes.

RÉSUMÉ

Contexte : Des études antérieures ont signalé des cas d’altération du goût et de l’odorat chez des patients lors du rinçage de leur tubulure intraveineuse (i.v.) au moyen de seringues préremplies d’une solution de chlorure de sodium à 0,9 % (solution physiologique salée [SP]). Ces cas d’altération ont été attribués à des substances volatiles qui se seraient échappées du matériel composant la seringue plastique pour passer dans la SP. À ce jour, aucune étude comparant les cas d’altération du goût et de l’odorat en fonction de l’utilisation de différentes SP n’a été effectuée.

Objectif : Comparer les cas d’altération du goût et de l’odorat chez des enfants dont la tubulure i.v. a été rincée à l’aide d’une seringue commerciale préremplie de SP et chez ceux pour qui on a utilisé une seringue de SP préparée le jour même.

Méthodes : On a demandé à des patients âgés de 6 à 18 ans chez qui on procédait à un rinçage habituel de leur tubulure i.v. périphérique ou centrale de participer à cette étude complémentaire avec répartition aléatoire et à simple insu. Le rinçage a été effectué à l’aide de la SP de seringues stériles préremplies BD PosiFlush de 10 mL ou à l’aide de SP prélevée d’un sac de polyoléfine (Baxter AVIVA) et introduite dans des seringues de polypropylène conservées pendant une période ne dépassant pas 24 heures avant l’utilisation.

Résultats : Cinquante enfants (l’âge moyen ± l’écart-type était de 13,4 ± 3,8 ans) chez qui on a procédé à un rinçage de leur tubulure i.v. à l’aide d’une SP ont été interviewés. Des cas d’altération du goût ou de l’odorat ont été signalés par 18 (72 %) des 25 patients chez qui on a procédé à un rinçage à l’aide de la SP d’une seringue préremplie, alors qu’un seul (4 %) des 25 patients chez qui on a procédé à un rinçage à l’aide de la SP d’une seringue remplie dans les 24 heures précédentes a signalé un cas d’altération (p < 0.001).

Conclusions : On a constaté d’importantes différences en ce qui a trait aux cas d’altération du goût et de l’odorat entre les patients chez qui on a procédé au rinçage des tubulures i.v. à l’aide de seringues commerciales préremplies de SP et ceux chez qui ont été utilisées des seringues remplies de SP dans les 24 heures précédentes.

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Published

2014-10-29

Issue

Section

Original Research / Recherche originale