Measurement of Insulin Wastage in Five Ontario Hospitals

Authors

  • D. Rosenbloom
  • J. Scime
  • O.D. Elviss
  • B. Mayhew
  • W.J. Thompson
  • P. Thornley
  • M. Wildeman

DOI:

https://doi.org/10.4212/cjhp.v47i1.2354

Keywords:

insulin, wastage, gaspillage, insuline

Abstract

ABSTRACT

This study was designed to determine the extent of insulin wastage and the extrapolated cost of wastage for Ontario hospitals: The five hospitals in the study were chosen to include differences in patient mix and drug distribution systems. Beginning and ending inventories of all insulin types were taken spanning a six-week period. The quantity of insulin dispensed and wasted during this time period was recorded. Partial vials were measured using a calibrated scale. Wastage was calculated as insulin discarded divided by the amount of insulin used in the time period. Insulin wastage averaged 34.1%. This was equivalent to up to $8,000 a year for the largest hospital surveyed and translates to an estimated cost of $360,000 a year in all Ontario hospitals. Therefore, hospitals should estimate their insulin wastage and seek ways to reduce it. The pharmaceutical industry should be encouraged to develop cost-effective insulin delivery systems.

RÉSUME

L'étude avait pour but de déterminer dans quelle mesure on gaspille l'insuline dans les hôpitaux de l'Ontario et d'extrapoler le coût d'un tel gaspillage. Les cinq hôpitaux retenus pour le projet ont été choisis de manière à inclure une certaine diversité dans la clientèle et dans les systèmes de distribution des médicaments. On a dressé l'inventaire de toutes les formes d'insuline au début et à la fin d'une période de six semaines. La quantité d'insuline administrée et perdue au cours de cette période a été consignée. On a mesuré la quantité restant dans les ampoules au moyen d'une échelle étalonnée. Le volume gaspillé correspondait à la quantité d'insuline jetée, divisée par la quantité utilisée au cours de la période à l'étude. En moyenne, on gaspille 34,1 p.100 d'insuline, soit l'équivalent de jusqu'à 8 000$ par année pour les hôpitaux le plus importants examinés. En Ontario seulement, un tel gaspillage coûte approximativement 360 000 $ par année. Les hôpitaux devraient déterminer quelle quantité d'insuline ils gaspillent et essayer de remédier au problème. Il faudrait aussi encourager l'industrie pharmaceutique à mettre au point des systèmes efficaces d'administration de l'insuline.

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Published

1994-01-06

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Articles