Stability of Sulfasalazine Oral Suspension

Karen Lingertat-Walsh, Scott E Walker, Shirley Law, Marissa Abesamis, Pacita Sales

Abstract


ABSTRACT

Background: Because no liquid formulation of sulfasalazine for oral administration is commercially available in Canada, an extemporaneous oral liquid formulation is required for administration to children and other patients who cannot swallow intact tablets.

Objective: To evaluate the stability of a 100 mg/mL suspension of sulfasalazine prepared in a mixture of 50% Ora-Sweet syrup and 50% Ora-Plus suspending vehicle and stored in 3 types of container (amber glass, amber polyethylene terephthalate [PET], and amber polyvinylchloride [PVC]) over 91 days at 4°C and 23°C.

Methods: A reverse-phase stability-indicating liquid chromatographic method was validated before the study. A sulfasalazine suspension (100 mg/mL) was prepared in a mixture of 50% Ora-Sweet and 50% Ora-Plus. Fifty-millilitre aliquots of the suspension were stored in 100-mL bottles (either amber glass, amber PET, or amber PVC). Half of the bottles of each type of container were stored at 23°C ± 2°C and the other half were stored at 4°C. On study days 0, 2, 7, 14, 21, 28, 42, and 91, the sulfasalazine concentration was determined in samples drawn from 3 bottles stored at each temperature in each type of container.

Results: The concentration of sulfasalazine in all study samples remained within 7% of the initial concentration. The concentration was significantly higher in suspensions stored in PET containers (p = 0.017). No differences in concentration related to storage temperature were observed.

Conclusion: Suspensions of sulfasalazine (100 mg/mL) in a mixture of 50% Ora-Sweet and 50% Ora-Plus retained more than 94% of the initial sulfasalazine concentration for 91 days when stored in amber glass, amber PET, or amber PVC containers at 23°C or 4°C.

RÉSUMÉ

Historique : Puisque la sulfasalazine sous forme liquide pour administration par voie orale n’est pas offerte dans le commerce au Canada, une telle préparation doit être effectuée extemporanément pour l’administration aux enfants et aux autres patients qui sont incapables d’avaler des comprimés intacts.

Objectif : Évaluer la stabilité d’une suspension de 100 mg/mL de sulfasalazine dans un excipient composé de parties égales d’Ora-Sweet (un édulcolorant) et d’Ora-Plus (un agent de suspension), conservées dans trois types de flacons (de verre ambré, de polyéthylène téréphtalate [PET] ambré ou de polychlorure de vinyle [PVC] ambré) pendant une période de 91 jours à une température de 4 °C et de 23 °C.

Méthodes : Une épreuve de stabilité par chromatographie liquide en phase inverse a été validée avant l’étude. On a préparé une suspension de sulfasalazine (100 mg/mL) dans un mélange 1:1 d’Ora-Sweet et d’Ora-Plus. Des aliquotes de 50 mL de la suspension ont été entreposées dans des flacons de 100 mL (de verre ambré, de PET ambré ou de PVC ambré). La moitié de chaque type de flacons a été entreposée à une température de 23°C ± 2°C et l’autre moitié, à une température de 4°C. Aux jours 0, 2, 7, 14, 21, 28, 42 et 91 de l’étude, la concentration en sulfasalazine a été déterminée à partir d’échantillons tirés de trois flacons de chaque type entreposés à chacune des températures.

Résultats : La concentration en sulfasalazine dans chacun des échantillons évalués est demeurée à près de 7 % de la concentration initiale. La concentration était significativement supérieure dans les suspensions conservées dans les flacons de PET (p = 0,017). Aucune différence de concentration liée à la température d’entreposage n’a été observée.

Conclusion : Les suspensions de sulfasalazine (100 mg/mL) préparées dans un mélange 1:1 d’Ora-Sweet et d’Ora-Plus ont conservé plus de 94 % de leur concentration initiale de sulfasalazine pendant 91 jours lorsqu’elles étaient conservées dans des flacons de verre ambré, de PET ambré ou de PVC ambré, à des températures de 23 °C ou de 4 °C.


Keywords


sulfasalazine; drug stability; suspension; sulfasalazine; stabilité des médicaments; suspension

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DOI: http://dx.doi.org/10.4212/cjhp.v59i4.256

ISSN 1920-2903 (Online)
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