Interactions between Warfarin and Herbal Products, Minerals, and Vitamins: A Pharmacist's Guide

Authors

  • Sunita Bond Stenton University of Alberta, Royal Columbian Hospital
  • Tammy J. Bungard University of Alberta
  • Margaret L. Ackman Capital Health, University of Alberta

DOI:

https://doi.org/10.4212/cjhp.v54i3.649

Keywords:

alternative medicine, anticoagulants, dietary supplements, drug interactions, enzymes, megavitamins, vitamins, warfarin, médecine douce, suppléments alimentaires, interactions médicamenteuses, mégavitamines, vitamines, warfarine

Abstract

ABSTRACT

Objective: To prepare for pharmacists a reference regarding herbal products, minerals, and vitamins with either theoretical or documented interactions with warfarin.

Methods: The databases of MEDLINE, EMBASE, and PubMed (for the period January 1966 to June 2000) were searched with the medical subject heading (MeSH) “warfarin” combined with “drug interactions”, “herbal medicine”, and “megavitamin therapy.”

Results: The following herbal products have been reported to increase, through various mechanisms, the risk of bleeding when used concomitantly with warfarin: cinchona (quinine), danshen, devil’s claw, dong quai, garlic, ginkgo, ginseng, and papaya (papain). Coenzyme Q10, ginseng, green tea, St John’s wort, and vitamin K decrease the international normalized ratio by a variety of mechanisms. Products with theoretical interactions for which there is no clinical evidence include bromelain, cayenne, echinacea, feverfew, flaxseed, and ginger. Herbal products containing coumarin, coumarin derivatives, and p-coumaric acid, which may potentiate warfarin’s anticoagulant action, are identified in the article. Minerals and vitamins that interact with warfarin are discussed, including iron, magnesium, zinc, and vitamins C, E, and K.

Conclusions: Data from case reports, animal studies, and in vitro and in vivo studies serve as information sources for interactions among herbal products, minerals, megavitamins, and warfarin. Limited information is available concerning the onset and extent of an increase or decrease in the international normalized ratio. As such, pharmacists must be diligent and informed about the potential for such interactions and must be ready to serve as proactive patient advocates.

RÉSUMÉ

Objectif : Préparer à l’intention des pharmaciens un ouvrage de référence sur les produits à base de plantes médicinales, les minéraux et les vitamines et leurs interactions, théoriques ou documentées, avec la warfarine.

Méthodes : Des recherches dans les bases de données MEDLINE, EMBASE et PubMed (pour la période allant de janvier 1966 à juin 2000) ont été effectuées à partir du mot pivot (MeSH) «warfarin» et 1) «drug interactions», 2) «herbal medicine» et 3) «megavitamin therapy».

Résultats : Des rapports indiquent que les produits à base de plantes médicinales suivants augmentent, par divers mécanismes, le risque de saignement lorsqu’ils sont utilisés en concomitance avec de la warfarine : quinine, Dangshen, griffe du diable, Don Quai, ail, Ginkgo biloba, ginseng, papaïne. Quant aux produits suivants : coenzyme Q10, ginseng, thé vert, vitamine K, millepertuis commun, ils diminuent, aussi par divers mécanismes, le rapport international normalisé. Les produits pour lesquels on a identifié des interactions théoriques mais non prouvées cliniquement sont les suivants : broméline, cayenne, échinacée, grande camomille, graine de lin and gingembre. Les herbes contenant de la coumarine, des coumariniques et de l’acide p-coumarinique, lesquels peuvent potentialiser l’action anticoagulante de la warfarine, sont identifiés dans l’article. Les minéraux et vitamines qui interagissent avec la warfarine y sont également traités, notamment le fer, le magnésium, le zinc et les vitamines C, E et K.

Conclusions : Des données issues de rapports de cas, d’études chez les animaux et d’études in vitro et in vivo sont les sources d’information sur les interactions entre la warfarine et les produits à base de plantes médicinales, les minéraux et les mégavitamines. L’information sur le début et l’ampleur de l’augmentation ou de la diminution du rapport international normalisé est toutefois limitée. Par conséquent, les pharmaciens doivent faire preuve de vigilance, être informés à propos de ces interactions potentielles et être prêts à défendre proactivement les intérêts du patient.

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